PRODUCT IN DE KIJKER: Gekookte ham "DUKE OF BERKSHIRE"


de ham met de smaak van de toekomst, de smaak van weleer... een OPENBARING in Smaak

Vandaag bieden we gekookte ham aan, met de smaak van vroeger.
De smaak is onovertroffen eerlijk en zuiver. Dit product voldoet voor de volle 100% aan de "slowfood - filosofie".
We zijn dan ook trots u vandaag dit product exclusief te kunnen aanbieden.

Het geheim van The Duke of Berkshire

Het geheim van de uitmuntende vleeskwaliteit met superieure smaak van dit authentiek “zwien van vruger” zit in de unieke combinatie van het wereldberoemde Engelse Berkshire ras met andere Engelse varkensrassen. Berkshire varkens zijn duidelijk herkenbaar door hun overwegend zwarte kleur, witte poten en snoet en ook een wit puntje aan hun staart.

Authentiek varkensras

Boerenzoon en varkensarts Kees Scheepens was als specialist op de hoogte van het bestaan van dit bijna uitgestorven ras. In Engeland zijn er nog een paar honderd originele dieren verspreid over een twintigtal fokkers. “Ze worden daar vooral om esthetische redenen voor op het erf of het landgoed gekweekt en niet direct omwille van het fantastische lekkere vlees,” vertelt Kees Scheepens die een restant Berkshire varkens met originele bloedlijn kon kopen en daarmee begon te kweken. Om het geheel professioneel te ondersteunen werd al snel samengewerkt met varkenskweekbedrijf Danis in Koolskamp. Dit was het begin van een prettige samenwerking om The Duke of Berkshire in Europa op de culinaire kaart te zetten. En zo werd The Duke of Berkshire geboren.

Uniek smaakkarakter

Aan de basis van de unieke smaak en vleeskwaliteit liggen de zeer aparte genetische eigenschappen van het Berkshire-ras dat bijvoorbeeld ervoor zorgt dat spiervezels smaller en fijner zijn, maar ook dat de textuur van de vetcellen bijna wasachtig is. ”De sappigheid en de zoete smaak van het vlees hebben te maken met de uitzonderlijke en ongewoon hoge Ph waarde van het vlees,” aldus de gepassioneerde varkenskweker Kees Scheepens. “Eens versneden verliest het geen vocht wat vooral keukenchefs waarderen.”

Hoogste scores

In wetenschappelijke studies wordt het Berkshire ras overigens geroemd om zijn fysiologische en smaaktechnische kwaliteiten. In een onderzoek in bijvoorbeeld het tijdschrift "Meat and Science" vergeleken wetenschappers alle bekende varkensrassen op basis van meetbare kwaliteitsparameters. Het Berkshire ras behaalde in maar liefst 19 van de 22 onderdelen de hoogste of beste score.

Gezonde voeding en stressvrij leven

Vreten zoals een varken is als uitdrukking zeker van toepassing op het Berkshire ras gezien het feit dat de voedselopname veel hoger ligt dan bij de meeste andere soorten; dat verklaart ten dele de verkoopprijs die hoger ligt dan voor ander varkensvlees. Daarnaast werpt een Berkshire zeug slechts vijf tot zes Berkshire-biggen wat maar de helft is van een gemiddelde worp bij andere varkens. Vanaf de geboorte zie je wel dat Berkshire biggen sterker gebouwd zijn dan andere rassen. “We brengen ze groot met een vegetarisch meergranen voeder en geregelde testen wijzen uit dat de vleeskwaliteit constant is en blijft,” vertelt Stefaan Lambrecht van varkensbedrijf Danis.

Goede zorgen en gunstige levensomstandigheden

“De varkens leven zowel bij Kees als bij ons in een gesloten circuit waardoor ziektekiemen van buitenaf weinig of geen kans krijgen,” onderstreept Stefaan Lambrecht. “Bij mensen overheerst de gedachte dat snelle groei een slechtere smaak oplevert. Voor een aantal gevallen is dat juist maar bij onze varkens is de groei wat trager daar er duidelijk meer en smakelijk vet wordt aangezet. Door de goede zorgen, gezonde levensomstandigheden, aangepaste groepshuisvesting en de afwezigheid van groeiremmende ziekten gebeurt dit ook nog eens op een eerlijke manier. Bij The Duke of Berkshire zit er nog smaak in het varken en wij zorgen ervoor dat de varkens zich in de meest gunstige omstandigheden kunnen ontwikkelen.”